قاووت يكي از سوغاتي‌هايي است كه در لهجه كرماني قووتو ناميده مي‌شود و نوعي پودر گياهي خوراكي است كه از مخلوط چند نوع بذر، دانه و مغز برشته و آسياب‌شده گياهان نيروبخش و مقوي به همراه شكر تهيه مي‌شود.در واقع كرماني‌ها قووتو را جانشين تنقلات شيرين كرده‌اند و برخي نيز از مخلوط آن با شير، آب‌جوش يا چاي، معجوني نيروبخش تهيه كرده و روزانه ميل مي‌كنند. اما بهترين نوع قاووت كدام است؟ چه خواصي دارد و بيشتر به چه كساني توصيه مي‌شود؟

چهل‌گياه، پرخاصيت‌ترين نوع قاووت

اگر براي خريد قاووت به بازار رفته باشيد، حتما انواع مختلف آن را ديده ايد. قاووت پسته، بادام، خشخاش، قهوه، نخودچي و چهل‌گياه از انواع آن است كه هر كدام بنا به تركيبات مختلف، طعم‌هاي متفاوتي دارد.كامل‌ترين و بهترين نوع اين فرآورده قهوه‌اي رنگ است و قاووت چهل‌گياه نام دارد. در اين محصول چهل نوع گياه از جمله تخم گشنيز، خشخاش، كنجد، آفتابگردان، شاهدانه، رازيانه، زيره، جو، دارچين، زنجبيل، سنجد، بهار نارنج، تخم شويد، فلفل سياه، بذر كتان، هل و... به همراه شكر به كار رفته است.انواع ديگر قاووت حاوي تركيبات كمتري است و در مقايسه با قاووت چهل‌گياه خواص ضعيف‌تري دارد. البته اغلب قاووت‌هايي كه در بازار به صورت فله‌اي فروخته مي‌شود، بخشي ازتركيبات اصلي قاووت را ندارد و گاهي ميزان شكرآن بيشتر احساس مي‌شود. اين محصول براي افراد چاق و ديابتي محدوديت مصرف دارد.

قاووت، بهترين ميان‌وعده

به دليل آن‌كه قاووت ازدانه‌هاي روغني و گياهان دارويي تهيه مي‌شود، سرشار از اسيدچرب امگا 3 و 6، آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي، ويتامين‌هاي B،D،E و املاح معدني آهن، كلسيم، فسفر و روي و طبيعت آن گرم و آرام‌بخش است و بيشتراز آن به عنوان يك ميان‌وعده تنقلي پر انرژي استفاده مي‌شود. اين فرآورده به رفع كم‌خوابي و سرگيجه كمك مي‌كند.شادي‌آور و تقويت‌كننده اعصاب و قواي جسماني است و براي رفع خستگي موثر است. از ريزش مو و ابرو جلوگيري مي‌كند و براي تقويت حافظه و رشد جنين نافع است.

قاووت براي چه كساني مفيد است

قووتو براي افزايش مقاومت زنان در زمان بارداري، كاهش درد عادت ماهانه، افزايش توان ورزشكاران، كاهش ضعف و ناتواني ذهني و جسمي در كودكان و كهنسالان، افزايش شير زنان شيرده، تقويت معده و روده بيماران گوارشي و در دوران نقاهت بيماري و براي افزايش نيرو و ميل جنسي مردان توصيه مي‌شود.در برخي شهرها نيز رسم برآن است هنگامي كه خانمي زايمان مي‌كند جهت تقويت قواي از دست رفته به او قاووت مي‌دهند.مزه تلخ و تند يا بوي نا از نشانه‌هاي انقضاي مصرف محصول است. بسته بندي اين فرآورده بايد بهداشتي و تاريخ مصرف و مجوز بهداشت روي آن درج شده باشد.





تاريخ : شنبه 18 شهريور 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |